fűtésszerelés műanyagcsővel

Amit a műanyag csöves fűtésszerelésről általában tudni kell: létezik ragasztással, sütéssel (olvasztással), préseléssel, illetve roppantó gyűrűs kötés. Amit javasolni tudok, a préseléses technológia ötrétegű műanyag csővel. Tiszta, gyors szerelés; olcsóbb mint a részcsöves szerelés (mind az anyag, mind a munka), ezáltal mostanában elterjedtebb ennek az alkalmazása. Akár falon kívül, akár falon belül, nem kell festeni, mivel fehér színűek a csövek.

Miért nem javasolom a fűtésszerelést ragasztott műanyag csővel?

Azért, mert a ragasztó nem olvad össze az összeragasztott műanyaggal, ezáltal a felületi kötése gyengébb. De nem azt mondom, hogy rossz, csak az idő múlásával a ragasztó rideggé válhat és megrepedhet a ragasztás. Természetesen itt  megint a minőségnél tartunk, hiszen a mai technológiákkal még hidakat is ragasztanak! Vagy gondoljuk a fogászati alkalmazásra!

A „sütéses technológia” során a ,műanyag csövet a saját anyagával sütik össze. Ez egy jó technológia, de főleg nagyobb átmérőjű csöveknél használjuk. Ezért lakásban, központi fűtés szerelésnél nem elterjedt, mivel a cső átmérője általában kisebb. Ezekhez a szerelésekhez természetesen speciális eszközökre van szükség, ezért a „fűtésszerelés házilag” nem igazán működik. Nem beszélve arról, hogy mint minden szakmának, ennek is van csínja-bínja, amit sokéves tapasztalattal lehet elsajátítani.